Κάποιες μυρωδιές από το μαγείρεμα ή το ψήσιμο ανοίγουν την όρεξη. Με τις αναθυμιάσεις, όμως, μέσα στον χώρο τής κουζίνας συμβαίνει το αντίθετο.
Η ατμόσφαιρα γίνεται βαριά και πνιγερή στην κουζίνα, όταν οι ατμοί και οι λιπαρές αναθυμιάσεις που αναδύονται από τα τηγάνια και τις κατσαρόλες δεν αντιμετωπίζονται με τα κατάλληλα φίλτρα και τον αποτελεσματικό εξαερισμό.
Αλλά και σε όλο το σπίτι πολλές φορές διασκορπίζονται οι μυρωδιές και η τσίκνα και η παρουσία τους γίνεται έντονα αισθητή για πολλές ώρες.
Τη λύση τού προβλήματος αναλαμβάνουν οι απορροφητήρες, οι οποίοι συχνά αποτελούν και στοιχεία διακόσμησης για την κουζίνα. Οι συνηθέστεροι τύποι που κυκλοφορούν έχουν διαστάσεις από 60 έως 90 εκ. και αποδόσεις από 700 έως 900 κυβ. μέτρα την ώρα. Ασφαλώς υπάρχουν μοντέλα που είναι μεγαλύτερα και ισχυρότερα.
Οι βασικοί τρόποι λειτουργίας είναι δύο: με απαγωγή τού αέρα έξω από την κουζίνα ή με καθαρισμό και ανακύκλωση.Όποιον απορροφητήρα κι αν επιλέξετε, πρέπει να τον θέτετε σε λειτουργία από την αρχή τού μαγειρέματος.
Συσκευές και τοποθετήσεις
Ανάλογα με τη θέση και τη συσκευή για την οποία προορίζεται, επιλέγεται ο σωστός απορροφητήρας, τόσο από λειτουργική όσο και από αισθητική άποψη. Οι σχεδιαστικές παραλλαγές είναι πολλές, το ίδιο και τα φινιρίσματα με επικρατέστερα εκείνα σε άσπρο, μαύρο, inox και χαλκό.