Απαλλαγείτε από τα μικρόβια

Η μάχη κατά των μικροβίων είναι καθημερινή και αδιάκοπη. Μερικές χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες δείχνουν πώς να έχετε μεγαλύτερη ασφάλεια στο περιβάλλον σας, στην προσωπική σας υγιεινή, αλλά και στη διατροφή σας.
Όταν χρησιμοποιούμε γάντι μπάνιου

Εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το πετσετέ γαντάκι όπως κάνατε παιδιά; Προσοχή:

Το ιδανικό μέρος για να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια είναι τα ζεστά και υγρά σημεία. Έτσι, μόλις στύψετε το βαμβακερό γάντι, σε λιγότερο από 24 ώρες μετατρέπεται σε εστία μικροβίων. Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν το σαπουνίζετε κάθε πρωί.

Tip: Αν δεν σας αρέσει να σαπουνίζεστε με το χέρι, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε γάντι μπάνιου, με την προϋπόθεση θα έχετε τουλάχιστον δύο, ώστε να το αλλάζετε κάθε μέρα και να πλένετε το άλλο στους 40 ή 60οC. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σφουγγάρι μπάνιου με τούλι -χάρη στην αραιή του πλέξη, στεγνώνει αμέσως και κρατάει λιγότερα μικρόβια. Πλένετέ το στο πλυντήριο κάθε εβδομάδα και αλλάζετέ το κάθε μήνα.

 

 

 

 

 

Βούρτσισμα δοντιών

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν πια το προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται δύο φορές την ημέρα, όχι τρεις. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι το έντονο βούρτσισμα μπρος-πίσω είναι πιο αποτελεσματικό. Το υπερβολικά δυνατό βούρτσισμα προκαλεί τη διάβρωση και φθορά των δοντιών, με αποτέλεσμα την οδοντική ευαισθησία και υποχώρηση των ούλων.

Tip: Το σωστό βούρτσισμα γίνεται με απαλές κάθετες κινήσεις. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή ως μέτρια οδοντόβουρτσα, ακολουθώντας τη φορά βουρτσίσματος από τα ούλα προς τα δόντια, πιέζοντας λίγο ώστε οι ίνες να εισχωρήσουν απαλά στα ούλα, αποφεύγοντας τις κινήσεις μπροστά και πίσω. Για σωστή υγιεινή, αφιερώστε τουλάχιστον 2-3 λεπτά. Μια φορά την ημέρα περάστε το ειδικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια, αφαιρώντας την οδοντική πλάκα.

 

 

Ξέπλυμα φρούτων και λαχανικών

Είναι μάλλον άσκοπο να πλένετε μήλα ή καρότα για 3 δευτερόλεπτα κάτω από τρεχούμενο νερό, πιστεύοντας ότι έτσι θα απομακρύνετε τα φυτοφάρμακα και τα μικρόβια! Αυτό που καταφέρνει αυτό το πλύσιμο είναι να απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος υπολειμμάτων χώματος, όχι όμως και τα χημικά κατάλοιπα, τα οποία δημιουργούν μια λιπαρή μεμβράνη.

Tip: Η λύση για να απαλλαγείτε από τα φυτοφάρμακα, απολαμβάνοντας τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών (ή για τις ανάγκες μιας συνταγής), είναι να τα καθαρίζετε με μια βούρτσα λαχανικών (το κόστος της είναι πολύ μικρό). Αν δεν έχετε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε βουρτσάκι, πρέπει να ξεπλένετε τα φρέσκα τρόφιμα αρκετές φορές κάτω από τη βρύση, με άφθονο τρεχούμενο νερό, και μετά να τα τρίβετε με ένα καθαρό πανί. Μια πιο δραστική λύση βέβαια είναι το ξεφλούδισμα. Προσοχή: Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά ακριβώς προτού τα καταναλώσετε -η υγρασία που θα μείνει πάνω τους μέσα στο ψυγείο ευνοεί την εμφάνιση μούχλας.

 

 

 

 

Στο σουπερμάρκετ

Η διαδρομή είναι καθορισμένη: Καταλήγει πάντα στο τμήμα καταψυγμένων, προσέχοντας να μη λιώσουν πριν φτάσετε σπίτι. Τι γίνεται όμως με το φρέσκο κρέας και το ευαίσθητο ψάρι; Η θερμοκρασία συντήρησής τους είναι μεταξύ 4 και 6°C, ενώ ακόμα και μέσα στο δροσερό σουπερμάρκετ, ο κίνδυνος αλλοίωσης είναι υπαρκτός! Παραμένοντας σετο όριο των 8 βαθμών, αποφεύγετε τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροβίων (ο αριθμός των βακτηρίων σε θερμοκρασία δωματίου διπλασιάζεται περίπου κάθε 15 λεπτά).

Tip: Οργανώστε τα ψώνια σας στους διάδρομους του σουπερμάρκετ, κατηγοριοποιώντας τα ανά ομάδα. Αγοράστε πρώτα τις συσκευασίες με ξηρά και υγρά προϊόντα. Στη συνέχεια, τα φρούτα και τα λαχανικά και τελευταία τα κατεψυγμένα και νωπά προϊόντα (γαλακτοκομικά, κρέας και ψάρια), ιδανικά διατηρώντας τα σε ισοθερμική τσάντα ώσπου να φτάσετε στο σπίτι και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη και τη συντήρηση του ψυγείου.

Συσκευασίες τροφίμων

Πιστεύεται πως, για την αποφυγή πιθανής μόλυνσης, τα προϊόντα είναι πιο ασφαλή μέσα στις συσκευασίες τους. Το πρόβλημα είναι ότι κατά τη διάρκεια της παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης, οι συσκευασίες έχουν συρθεί στις αποθήκες, φτάνουν στα ράφια γεμάτες μικρόβια και από εκεί οδηγούνται στο ψυγείο μας!

Tip: Το καλύτερο είναι, πριν αποθηκεύσετε τα τρόφιμα με τις συσκευασίες τους, να τα «γδύσετε», αφαιρώντας καθετί περιττό ή να καθαρίζετε τις συσκευασίες, πριν την αποθήκευσή τους. Τακτοποιήστε τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα σε πλαστικές σακούλες. Αφαιρέστε τις συσκευασίες από το κρέας και τα ψάρια και απομακρύνετέ τα για να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα, καλύπτοντάς τα προσεκτικά μέσα σε ανοξείδωτα δοχεία -υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μόλυνσης είτε είναι εκτεθειμένα στον αέρα, είτε αν δεν τα έχετε καλύψει σωστά.

 

Πλύσιμο χεριών

Το πλύσιμο των χεριών μετά την χρήση τουαλέτας, μετά την είσοδο στο σπίτι, μετά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πριν το φαγητό είναι η πρώτη και βασική κίνηση που μπορείτε να κάνετε για την προστασία σας από τους ιούς. Βεβαίως απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο! Είτε χρησιμοποιείτε νερό και σαπούνι -βασικό, διαφορετικά δεν αφαιρεί κανένα μικρόβιο- είτε κάποιο αντιβακτηριδιακό τζελ, πλένετε καλά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, τρίβοντας ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τα κοσμήματα.

Tip: Μην αμελείτε να στεγνώνετε πάντα τα χέρια σας. Αν βρίσκεστε σε δημόσιες τουαλέτες, προτιμήστε να τα στεγνώσετε με χάρτινη πετσέτα ή χαρτομάντιλο -αυτή η κίνηση αφήνει λιγότερα μικρόβια σε σχέση με τους περισσότερους ηλεκτρικούς στεγνωτήρες χεριών.

 

Δείτε το video

Δείτε το video

ΥΛΙΚΑ