Όποιος πίνει συχνά καφέ τον οποίο φτιάχνει ο ίδιος σε μηχανή εσπρέσσο, με ατομικές μερίδες ή χύμα καφέ, σίγουρα ξέρει πόσο εκνευριστικό είναι, μετά από κάθε προετοιμασία, να προσπαθεί να ρίξει τα υπολείμματα μέσα στο δοχείο των σκουπιδιών. Η προτεινόμενη λύση είναι αυτό το ξύλινο κουτί το οποίο θα έχετε μόνιμα δίπλα στην καφετιέρα. Έχει μέσα ένα ανοιχτό, ανάλογου μεγέθους πλαστικό δοχείο και στο πάνω μέρος του κουτιού μπορείτε να χτυπήσετε το κλείστρο της συσκευής του καφέ χωρίς αυτό να πάθει κάποια ζημιά. Όταν το δοχείο γεμίσει, το βγάζετε -αφού αφαιρέσετε το στρογγυλό ξύλο χτυπήματος- και το αδειάζετε στα απορρίμματα κομποστοποίησης ή ανακύκλωσης. Το μέγεθος του ξύλινου κουτιού το καθορίζετε όπως θέλετε, σύμφωνα πάντα με το πλαστικό δοχείο που έχετε διαλέξει.
Αλλά και το ξύλο κοπής ψωμιού είναι ένα όμορφο και πολύ χρήσιμο βοήθημα. Θα σας απαλλάξει οριστικά από τα ψίχουλα που σκορπίζονται εδώ κι εκεί. Η κατασκευασμένη από ξύλινα πηχάκια σχάρα πάνω στην οποία κόβεται το ψωμί, έχει σαν βάση έναν ξύλινο δίσκο με ψηλό πλαίσιο γύρω-γύρω. Κατά το κόψιμο του ψωμιού, τα ψίχουλα πέφτουν από τα διάκενα και συγκεντρώνονται στον δίσκο, από όπου μπορούν μετά να πεταχτούν πολύ εύκολα.
Για το κόψιμο του ψωμιού
Η κατασκευή περιλαμβάνει δύο κομμάτια: την σχάρα από ξύλινα πηχάκια, που προσφέρει την επιφάνεια κοπής του ψωμιού, και τη βάση της, έναν ξύλινο δίσκο με πλαίσιο μέσα στον οποίο μαζεύονται τα ψίχουλα.
Για την καφετιέρα του εσπρέσσο
Το βασικό στοιχείο είναι ένα στεγανό πλαστικό δοχείο χωρίς καπάκι. Από αυτό θα πάρετε μέτρα και θα ξεκινήσετε την ξυλοκατασκευή σας, από μέσα προς τα έξω.
Κατασκευή
Βαθμός δυσκολίας: τόσο η σανίδα του ψωμιού όσο και το κουτί για τον καφέ εσπρέσσο είναι πολύ εύκολες κατασκευές που μπορούν να γίνουν και από ερασιτέχνες μάστορες με ελάχιστη πείρα.
Εργαλεία: Δισκοπρίονο χειρός (προαιρετικά), σέγα, έκκεντρο τριβείο, επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο, φαλτσοπρίονο, δράπανο με βάση, εργαλεία χειρός, σφικτήρες, ιμάντας στερέωσης.
Χρόνος: Το κάθε αξεσουάρ περίπου 2 ώρες συν τους χρόνους στεγνώματος.
*Μπορείτε να δείτε όλα τα βήματα των δύο κατασκευών στο τεύχος Νο224 (Φεβρουάριος 2016)