Γαστρονομία εν… κινήσει

Η τροχήλατη αυτή κουζίνα κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε χομπίστα σεφ να μπορεί να μαγειρεύει παντού!

Για κάθε παθιασμένο χομπίστα μάγειρα, μια κουζίνα αερίου συνδυάζεται με το αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του.

Κι αν αυτή η κουζίνα έχει την δυνατότητα να μετακινείται και να επιτρέπει μαγειρέματα στην τραπεζαρία ή στην βεράντα, τότε ο δρόμος προς την τελειότητα των γευμάτων και των δείπνων είναι ανοιχτός.

Η δαπάνη για αυτό το τροχήλατο έπιπλο μαγειρέματος, που δεν μπορείτε πουθενά να αγοράσετε έτοιμο σε αυτή την μορφή, είναι σχετικά προσιτή. Όσο για την εμφάνισή του, είναι σίγουρα πολύ πιο ελκυστική από την εμφάνιση αντίστοιχων γκριλ αερίου, τα οποία άλλωστε μόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και είναι συνήθως εξοπλισμένα με μόνο δύο εστίες μαγειρέματος.

Βασικό στοιχείο της κινητής κουζίνας μας είναι ένα έτοιμο κάτω ντουλάπι κουζίνας 60χ60 εκ. με συρτάρι και δύο εσωτερικά ράφια. Λόγω των συνδέσεων του αερίου, το συρτάρι τοποθετήθηκε στο κάτω μέρος και η πόρτα κόντυνε μερικά χιλιοστά. Στην πόρτα και στο συρτάρι, οι κόκκινες γυαλιστερές προσόψεις δίνουν μια νότα πολυτέλειας στην τροχήλατη κουζίνα μας.

Κινητή κουζίνα με βοηθητικούς χώρους
Τα πλαϊνά ράφια, το ανοιγόμενο καπάκι, ο πάτος με τα ροδάκια και οι πλάκες εργασίας, κατασκευάστηκαν από πλάκα συγκολλητού ξύλου οξιάς πάχους 18 χλσ. Ο πάτος, που αποτελεί την βάση της κουζίνας, σκόπιμα είναι μεγαλύτερος για να μην υπάρχει κίνδυνος ανατροπής. Για τον ίδιο λόγο, οι αναδιπλούμενες πλάκες δεν θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλες. Οι συνδέσεις τους στο σώμα της κουζίνας έγιναν με ορειχάλκινους μεντεσέδες 60χ50 χλσ.

Στην δεξιά πλευρά, ο μεντεσές στερεώθηκε στο πλάι της ραφιέρας των κρασιών. Βίδες με φρεζάτη κεφαλή, επιτρέπουν να ανοιγοκλείνει σωστά ο μεντεσές. Στην αριστερή πλευρά έχει προστεθεί ένας ξύλινος τάκος 60χ10 χιλιοστά από την πλαϊνή ακμή  για την στερέωση.

Για να σταθεροποιείται ανοιχτό το καπάκι, στην κάτω εσωτερική γωνία του έχει κολληθεί ένα τρυπημένο ξύλο, μέσα από το οποίο περνάει μια αλουμινένια βέργα. Αυτή μπαίνει σαν σύρτης σε μια τυφλή τρύπα βάθους 15 χιλιοστών στον πάγκο εργασίας. Με ένα ακόμη τέτοιο σύστημα στην άλλη γωνία, το καπάκι αποκτά πλήρη σταθερότητα.

Ένα διάφανο βερνίκι προστατεύει το ξύλο από τις πιτσιλιές του μαγειρέματος και την σκόνη. Μετά το πρώτο χέρι ακολουθεί ένα ενδιάμεσο τρίψιμο και μετά περνιέται το δεύτερο χέρι. Όταν στεγνώσει το βερνίκι, μπορεί να γίνει η εγκατάσταση της μαγειρικής εστίας. Στο υπόδειγμά μας τοποθετήθηκε μια εστία με διακόπτες αερίου και κεραμική επιφάνεια 58χ51 εκ.. Η φιάλη αερίου των 5 κιλών χωράει άνετα στο ντουλάπι, αφήνοντας και τον χώρο που χρειάζεται για τις συνδέσεις. Το επάνω κομμένο ράφι την στερεώνει και προσφέρει και κάποιο χώρο για φύλαξη αντικειμένων. Μετά την εγκατάσταση της εστίας και της φιάλης, τοποθετείται το συρτάρι και μοντάρεται η πόρτα.

Σετ σύνδεσης αερίου
Το κατάλληλο για οικιακή χρήση σετ σύνδεσης αερίου, εγκαθίσταται με ειδική βιδωτή σύνδεση που στεγανοποιείται από μόνη της και χρησιμοποιείται μόνο μια φορά. Πληροφορίες για την σύνδεση και τα σχετικά εξαρτήματα, περιλαμβάνει ο συνοπτικός πίνακας στην επόμενη σελίδα, μεγάλη σημασία όμως έχουν πάντα οι οδηγίες του κατασκευαστή. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές εξοπλίζονται και τα μάτια της κουζίνας με τα κατάλληλα για υγραέριο ακροφύσια (μπεκ).

Παρατηρώντας την ένδειξη του μανόμετρου, μπορεί κανείς να ελέγξει την στεγανότητα της σύνδεσης. Η φιάλη ανοίγεται και μετά κλείνει. Αν η βελόνα του μανόμετρου δεν πέσει μετά από ένα χρονικό διάστημα 10 λεπτών, η βιδωτή σύνδεση μπορεί να χαρακτηριστεί σαν στεγανή.

Δείτε το video

Δείτε το video

01

Στην πλάκα της βάσης βιδώνετε τα τέσσερα ροδάκια, τα οποία είναι σταθερά πίσω και  μπροστά ελεύθερης περιστροφής

02

Ευθυγραμμίζετε το ντουλάπι πάνω στην πλάκα, το στερεώνετε με σφιγκτήρες και το βιδώνετε από πάνω.

Για την ραφιέρα των κρασιών, κόβετε από το συγκολλητό ξύλο 18 χλσ. έξι λωρίδες και ανοίγετε τρεις τρύπες στην καθεμία.

Μαρκάρετε τις θέσεις των ραφιών με σανιδάκια  αποστάτες και με σημαδευτήρια για τις καβίλιες.

Για να ανοίξετε τις τρύπες για τις καβίλιες είναι πολύ χρήσιμη μια κινητή βάση του δράπανου.Προσφέρει σταθερότητα και ακρίβεια.

Με κόλλα, βάζετε τις καβίλιες στις τρύπες των ραφιών. Στη συνέχεια συναρμολογείτε και πιέζετε με σφιγκτήρες.

03

Στη ραφιέρα των κρασιών δημιουργούνται θέσεις για εφτά μπουκάλια.

Ευθυγραμμίστε την ραφιέρα στο ντουλάπι, καλά ορθογωνιασμένη, και κατόπιν βιδώστε από το εσωτερικό του ντουλαπιού.

04

Στην σανίδα του ραφιού που προορίζεται για τα κουτιά των μπαχαρικών, ανοίγετε πέντε ανάλογες τρύπες με το ποτηροτρύπανο. Ανοίξτε πρώτα τρύπες για να μην καεί το ξύλο.

05

Ετοιμάστε και το επάνω ράφι και βιδώστε και τα δύο ράφια στο ντουλάπι, αφού πρώτα φρεζάρετε τις τρύπες προσεχτικά.

06

Κολλήστε στην σανίδα με τις πέντε τρύπες το σανιδάκι που την στηρίζει από την κάτω πλευρά.

Στην πλάκα του πάγκου της κουζίνας μαρκάρετε και κόψτε με την σέγα το άνοιγμα για τις εστίες μαγειρέματος που θα μπουν αργότερα.

Στα δύο πλαϊνά της πλάκας μοντάρετε τις αναδιπλούμενες πρόσθετες πλάκες με ορειχάλκινους μεντεσέδες 60χ50 χλσ.

Αριστερά, για την  στερέωση του αναδιπλούμενου μεντεσέ, βιδώνεται κάτω από τον πάγκο ένας ξύλινος τάκος στήριξης.

07

Για να μοντάρετε την πλάτη, ανοίξτε πρώτα τρύπες,φρεζάρετε και βιδώστε με το σώμα του ντουλαπιού και τα ράφια. Επάνω αφήνετε να προεξέχει κατά 60 χλσ. για το καπάκι.

Το καπάκι θα το κατασκευάσετε από μια πλάκα και περιμετρικές σανίδες, στερεωμένες με  καβίλιες και ξυλόκολλα.

Η προεξοχή αντιστοιχεί στο ύψος των περιμετρικών σανίδων. Στερεώνετε το αναδιπλούμενο καπάκι στην πλάτη με τους κατάλληλους μεντεσέδες.

Για να στέκεται ανοιχτό το καπάκι, θα κολλήσετε στην κάτω γωνία του ένα ξύλο τετράγωνης διατομής, που το έχετε ξτρυπήσει πέρα  πέρα κατά μήκος.

Μέσα από την τρύπα περνάτε μια αλουμινένια βέργα, που μπαίνει σε τυφλή τρύπα 15 χλσ. του πάγκου. Για το κλείσιμο, τραβάτε έξω την αλουμινένια βέργα.

ΥΛΙΚΑ